lördag 30 juni 2012

Värsta ovädret

Vi satt och grillade och hade trevligt, när plötsligt min mobiltelefon surrade till. Det var en varning. "Severe thunderstorm, please go inside to a safe place with a radio/TV and a flashlight", löd meddelandet.

Hoppsan. 

Med åren här i Distriktet har vi lärt oss att ta såna signaler på allvar. Vi lever i ett subtroiskt klimat, där vädersystemen ibland kan ställa till med rätt rejäla hyss. Så vi såg till att säkra alla grejer ute, vandrade hem med vår gäst Karro, som pluggar på Georgetown University nu i sommar (en dotter till våra kompisar Johan och Annika) samt stängde dörrar och fönster.

Någon timme senare var ovädret över oss. Det började med blåst. Och det var nog bland de värsta vindbyar jag upplevt. Det knakade i hela huset och utanför börjde sig träden och grenar, löv och annat bråte virvlade genom luften.

Sedan kom regnet och åskan. Det var ett intensivt blixtrande i åtminstone 40 minuter, men såvitt vi hört slog den aldrig ner någonstans.

Däremot ställde stormen till med en hel del skada, främst på grund av omkullblåsta träd som rev ner luftburna el- och teleledningar - och det finns fortfarande många sådana ledningar kvar här i trakten. Runt två miljoner hushåll blev av med strömmen. Vi klarade oss, men har varit utan Internet under större delen av dagen.

Här under kan ni se lite bilder från en promenad hustrun och jag gjorde i förmiddags.

I övrigt kan rapportera att Lillebror tyvärr ligger nerbäddad i feber. Dubbelt tråkigt, eftersom vi var bjudna på poolparty hemma hos några vänner denna eftermiddag. Med tanke på att det är 34 grader varmt så hade det onekligen varit skönt med ett dopp.

Lillebror är dock vid hyfsat gott mod och förhoppningsvis är han på benen snart igen.

Ett av många träd som knäcktes av de våldsamma vindarna i går kväll. Vår bil står omkring tio meter längre fram...

Aj då. Någon kommer att bli ledsen.

Någon inledde operation uppstädning. Rätt bra sopat.

En annan bil som fick oväntat besök. Vår kärra klarade sig helskinnad. Eller helplåtad eller vad man nu säger.

Världens vackraste hustru inleder operation stormsanering på bakgården.

Ännu ett träd som blåste omkull, detta ligger bara några meter utanför våra kompisar Pete och Mimis hus.

Kärt besök! Innan åskovädret rullade in, hann vi ha en grillkväll med Karro, som är här och sommarpluggar.

3 kommentarer:

Malin sa...

Strömmen gick för oss fredag kl. 22.45 och fortfarande utan nu på söndag eftermiddag. Föga imponerande...

Peter sa...

Aj då. Hur klarar ni er? Reservgenerator? Vi har faktiskt inte haft ett enda strömavbrott under de fem år vi bott här, peppar peppar...

Malin sa...

Vår town hall hade öppet under dagen för de som behövde. Åt på IKEA (som hade ström). Tillsist kom den tillbaka söndag kväll. 47 timmar totalt utan för oss. För oss så går strömmen nästan en gång om året och vi är utan en dag eller två. Värst var Isabel 2003 då vi var utan i 10 dagar...