söndag 13 april 2008

Trädgårdsdags i USA

At ha en trädgård förpliktigar. Senast jag hade en trädgård var när jag hade kåk i Ystad. Efter ett par år erbjöd sig grannen, som var gammal trädgårdsmästare, att ta över skötseln helt och hållet. Han var rädd för att ogräset skulle sprida sig in på hans tomt. Jag hade därmed landets minsta tomt (runt 200 kvadratmeter) med en egen trädgårdsmästare...

Innan dess var jag faktiskt bonde ett år. Vi hade ett kollektiv i en hyrd gammal herrgård i Småland och drog igång världens satsning på "organisk-biologisk" grönsaksodling. Detta var innan ord som "kravmärkt" och "ekologiskt odlat" slog igenom på allvar. Det gick - förvånansvärt nog - rätt bra. Vi sålde på torget, hade gårdsbutik och levererade hem till folk. Vår storsäljare var purjolök och broccoli, men även mer exotiska grönsaker som kålrabbi gick åt.

Och nu har vi blivit med trädgård igen. Det växer så det knakar här i vårvärmen och i veckan som gick insåg vi att vi måste ha rejäla redskap för att kunna hålla ogräset stången. Så i morse stack vi till Home Depot och köpte upp oss på hackar och spadar och blommor och jord och en massa annat för 250 bucks. Två tomatplantor blev det också.

För en månad sedan sådde jag dessutom broccoli lite här och där i trädgården. Och nu har det kommit upp broccoli lite här och där. Kul! Eftersom hela familjen gillar broccoli så känns det bra att vi så småningom kommer att vara självförsörjande på denna järnrika och vackra grönsak.

I övrigt kan rapporteras om kallare väder och att Caps var chanslösa mot Flyers i play off-mtach nummer 2. Men GAIS ska väl fixa en snygg seger på bortaplan mot KFF i morgon, hoppas jag.

Jag har via e-post försökt övertala Texas Johansson att återvända till Grönsvart. Texas hade några suveräna år för Atleterna innan han gick vidare till Halmstads BK 2001. Tyvärr meddelar han i ett svarsbrev att han räknar med att vara kvar i HBK och troligen kommer att runda av karriären där. Han har precis skrivit på ett nytt kontrakt.

Go gubbe hur som helst. Namnet Texas fick han f ö av GAIS-klacken om jag minns rätt. Han råkar ju ha samma namn som den coole jazzmusikern Per "Texas" Johansson, så den musikinitierade klacken (av tradition har GAIS supportrar alltid haft bäst smak och varit mest kunniga när det gäller musik) snodde snabbt namnet Texas till sin egen försvarsfavvo. Så kan det gå.

Vilket får mig att utbrista den fina lilla ramsan: Blåvitt är disco - GAIS är rock n' roll.

Inga kommentarer: