torsdag 22 januari 2009

Big smile och arga biljettinnehavare

Big Brothers leende ska bli ännu snyggare. I går tillbringade han och jag nästan två timmar hos ortodontologen (min försvenskning av den amerikanska benämningen orthodontics - heter det månne odontolog på svenska?). Syftet var att få en tandställning. Resultatet ses här:


Snyggt leende.


Lite jobbigt och ovant, men ännu inga större problem. Tandställningen ska sitta kvar i runt fem månader. Sedan är det dags för underkäken, ungefär lika länge. Inga popcorn, nötter, kola eller knäckebröd på ett år - tufft! Men glass är okej.

Stämningen i Washington är en smula dagen efter. Alla pratar om inaugurationen och vad de gjorde och vilket kaos och vilken trängsel det blev. Flera tusen biljettinnehavare kom aldrig in och stod fastklämda i en överfull tunnel under Independence Avenue medan Barack Obama svor sin ed. Många hade åkt långt för att uppleva denna historiska dag och de flesta hade varit på plats tidigt på morgonen och köat förgäves i flera timmar. Tidningarna är fyllda av upprörda vittnesmål och i dag gick arrangörerna ut med en formell ursäkt till alla som missade hela evenemanget och istället fick trängas i "the tunnel of doom" som den kallas på bloggar och i medierna.

Anledningen var tydligen en kombination av att myndigheterna missbedömde hur många som faktiskt skulle komma just den här vägen och att säkerhetskontrollen gick betydligt långsammar än beräknat.

I går kväll gick min kompis Raymond och jag på hans stamlokus här i Georgetown och drack dyrt rött vin. Även på krogen var det givna samtalsämnet the Inauguration Day. Jag misstänker att vi kommer att prata länge om denna dag...

2 kommentarer:

Taina sa...

Hej Peter!
Eftersom min dotter (16 år) också snabbt fick tandställning efter vår flytt hit, så blev jag bekant med ordet "ortodontist". Ja det heter så på svenska. I Sverige är det gratis med tandställning för barn (egentligen inte...där betalar vi en hel del i skatt). Men här kostar det en förmögenhet! Tur att man har det-lilla-vita-plastkortet, dvs försäkring.
I alla fall så ser din son ut som ett tvättäkta amerikanskt barn med sin tandställning ;)
...vad var det för gott vin ni drack? Något att rekommendera?
Ha det!
Taina

Peter sa...

Hej Tania! Jo, visst kostar det med ett vackert leende, oavsett vem som betalar... Fast i Stockholm, där vi bodde innan vi flyttade hit, var det länge sedan det var gratis med tandställning - handlar det om rent estetiska skäl så får man vackert betala det själv. Är det dock medicinskt befogat kan den allmänna tandvårdsförsäkringen träda in. I det här fallet är det, enligt vår tandläkare, medicinskt befogat (de permanenta tänderna kan komma upp alldeles galet) vilket hade inneburit att vi troligen fått behandlingen gratis också i Stockholm. Och vår försäkring här i USA täcker tyvärr inte detta. Men det är bara att betala och se glad ut. Med ett vackert leende...