onsdag 24 februari 2010

Att se tydligt och klart

Min svägerska Hanna i Brasilien har opererat bort sin närsynthet. Efter 26 år med glasögon eller linser, ser hon nu tydligt och klart utan hjälpmedel. Själva laser-ingreppet tog cirkus fem minuter och var tydligen varken särskilt smärtsamt eller jobbigt.

Det är nästan så man funderar på att göra samma sak.

Själv har jag haft glasögon sedan 15-årsåldern. Mina första var min morfars gamla bågar som optikern, mycket motvilligt, satte nya glas i. Dom var hur coola som helst tyckte jag. Sedan satte jag mig på dom och därmed var deras saga all.

Sedan har det blivit ett antal glasögon genom åren. Alla har ungefär likadana ut. Varför ändra ett vinnande utseende?

En gång provade jag linser. Ja, inte sådana man äter utan sådana man har i ögonen. Farbror optikern i Ystad satte in dom och sedan gick jag runt med blinkande och rinnande ögon en dag och sedan gick jag tillbaka till optikern som sa åt mig att ta ut de där linserna.

"Du ska göra det själv så jag ser att du kan", sa han.

Men det kunde jag inte. Jag blundade så fort fingret närmade sig ögat. Och då var det ju rätt svårt att få ut linser.

"Du får söva ner mig och ta ut dom. Annars går det inte", sa jag.

Optikern såg en smula irriterad ut och lyckades till slut, med milt våld, ta bort linserna.

Sedan dess har jag hållt mig till mina glasögon. Det är ingen större börda, även om det naturligtvis finns situationer när det skulle vara väldigt praktiskt att slippa dom. Till exempel vid diverse vattenaktiviteter som simning, segling, windsurfing och dykning. Eller vid olika sport-aktiviteter, särskilt vid nickning av fotboll. Eller när det regnar. Eller när glasögonen gått sönder...

Ja, det kanske blir en laseroperation. Men först måste jag dra ut de där visdomständerna. Och operera diskbråcket.

Här i Distriktet laddar vi annars upp inför Tre Kronors kvartsfinal som börjar vid midnatt. Samt svärföräldrarnas mycket efterlängtade ankomst i morgon eftermiddag.

Något snökaos har vi ännu inte sett till. Förhoppningsvis slipper vi det. Till och med jag är trött på snön nu. Fast det var ju kul med ett svensk guld i skidstafetten. Det är en klassiker.

2 kommentarer:

Anna Karin sa...

Stackars dig! Visdomständer, diskbråck och nu - ögonen också. Flera obehagliga beslut att fatta, så förhasta dig inte.

I Köpenhamn är det snöblandat regn, Vi hör i alla fall från vårt hotellrum att flygtrafiken är i gång på Kastrup, så snart startar vi.
Åh, vad kul det blir att träffa er!

Hanna sa...

Heja heja! Laseroperationen går i alla fall betydligt fortare än både visdomständer och diskbråck! Eller gör allt i ett svep vettja, som en egen "extreme makeover"!