tisdag 2 februari 2010

Happy Groundhog Day

I dag är det Groundhog Day, en märklig amerikansk tradition som har sina ursprungliga rötter i europeisk folktro (har jag läst mig till). Enligt sägnen så ska man denna dag, den 2 februari, kunna avgöra om det blir en kort eller lång vinter utifrån om en groundhog (ett slags murmeldjur) ser sin egen skugga eller inte. Ser den sin egen skugga bedöms vintern fortsätta i åtminstone ytterligare sex veckor. Ser den inte sin skugga blir det en tidig vår.

Märkligt var ordet, som sagt.

Jag har i alla fall gått omkring och ropat "Happy Groundhog Day" till alla jag mött i dag.

För den som är intresserad av detta fenomen samt av film kan jag rekommendera "Groundhog Day" ("Måndag hela veckan") med Bill Murray och Andie MacDowell. Inte mina favvoskådisar direkt, men filmen är rätt kul. Den utspelar sig i själva epicentrum av groundhog-firandet: Den lilla staden Punxsutawney i Pennsylvania.

Trailer till filmen "Groundhog Day":

4 kommentarer:

Taina sa...

Minstingen kom hem idag och var superglad och ropade "Happy Groundhog Day Mom". Jag frågade om hon visste vad det var för typ av tradition och hon berättade om skuggan och 6 veckorsvinter. Full koll har de i alla fall, de små liven. Här har du en intressant länk också
http://www.stormfax.com/ghogday.htm

Så Happy Groundhog!

Peter sa...

Tack för länken - kul att en animal right group vill ersätta groundhogen med en robot...

Och gissa vad: Här är ett nytt snökaos i DC!

Unknown sa...

Det är faktiskt en rätt kul film. Tror jag såg den nån gång när vi var i USA. Skrattade gott när jag kollade in trailern, när han klipper till den jobbiga snubben som kommer fram och hälsar, för typ 20:e gången...

Peter sa...

Jo, helt klart har den sina dråpliga scener. Ger också en bra insikt i den amerikanska småstadens diskreta charm. Klart sevärd.