tisdag 21 februari 2012

Om sambandet mellan Mardi Gras och semlor

Man lär sig så länge man lever.

Det var först i dag som jag insåg att Mardi Gras är samma sak som Fat Tuesday. Eller fettisdagen på svenska.

Därmed fattar jag även sambandet mellan semlor och karnevalsfirande. Frågan är bara var det svenska sportlovet kommer in i detta sammanhang.

Jag trodde länge att Mardi Gras var något speciellt för februarikarnevalen i New Orleans och då särskilt i de franska kvarteren där. Någonstans i bakhuvudet hade jag väl en vag aning om att karnivalsfirande i allmänhet hade något med religion och kristendom att göra.

Nu har jag fått ihop logiken. Det är slut på lidande, mörker och fastande. Läge för party. Dans. Mat. Semlor. Dryck. Lust. Ljus. Vår. (Uppdatering: Nähä, först kommer festen sedan lidandet enligt en vanligtvis välunderrättad källa. Känns lite bakvänt, men jag är ingen expert på religion och lidande. Däremot är jag rätt bra på att njuta.)

Nere i Brasilien berättar svägerskan om den synnerligen klassiska karnevalen i Rio. Hon och familjen verkar ha det bra...

Så värst mycket partystämning kan jag inte hitta i Distriktet. Denna tisdag är som vilken tisdag som helst, förutom att den är som en måndag eftersom kidsen var lediga i går. Däremot är det behaglig temperatur, strax över tolv grader just nu. Det ska visst bli ännu varmare senare i veckan.

Jag ägnade drygt 20 minuter av min lunchrast åt att cykla bort två flaskor Sam Adams. Ligger lite efter på grund av helgens förlustelser. Men nu är det karaktär och disciplin som gäller igen.

Dessutom fick jag säga till Pedro på skarpen i förmiddags, så nu är det städat i åtminstone en tredjedel av huset.

2 kommentarer:

Anders sa...

Det är härligt att få mästra en kär bloggare: Beträffande karneval och fasta är det precis tvärtom! Karneval översätts ibland med "farväl till köttet", d v s man frossar och roar sig fram till fettisdagen - för att därefter gå in i den stränga fastan, som förberedelse inför den kristna Påsken.
/Dr B. Esserwisser

Peter sa...

Tack doktorn. Jaha, ja. Som sagt, man lär sig så länge man lever. Fest först, fasta sen, ändå in i påska. Därefter hänryckning?