måndag 6 februari 2012

Mina fyra stjärnor till barn

Två av tre hemmaboende kids var lediga från skolan i dag. Bara Syster åkte till plugget som vanligt.

Storebrors skola hade någon slags utvecklings- och fortbildningsdag för lärarna, men min högst privata teori är att de behövde en dag utan elever efter söndagskvällens Super Bowl.

För Lillebrors del var det dags för Parent Conference Day, den andra för läsåret. Och som vanligt så stänger man hela skolan och sedan så för föräldrarna signa upp sig på olika tider under dagen. För arbetande föräldrar som inte har någon möjlighet att bestämma öer sin egen arbetstid, är naturligtvis detta system alldeles åt skogen.

Först är skolan stängd en hel dag, vilket innebär att man ofta antingen måste ta ledigt och offra lön eller en av de få semsterdagar man har - eller anställa någon barnvakt för hela dagen (om man inte är så lyckligt lottad att någon släkting kan ställa upp gratis). Dessutom måste man hur som helst ta ledigt ett par timmar för att hinna åka in till skolan, ha sitt kvartssamtal och sedan ta sig tillbaka till jobbet.

Hela systemet känns som en rest från de dagar då mamman fortfarande nästan alltid var hemmafru.

Hur som haver. Lillebror fick i vanlig ordning översvallande omdöme från sin lärare. Han är särskilt duktig i matte och han är dessutom en oerhört trevlig och hänsynsfull kamrat i klassen, en som alla ser upp till och gillar.

Läraren berättade ett illustrativt exempel. För en tid sedan var det ett barn som inte riktigt trivdes i klassen. Läraren föreslog att de skulle äta lunch tillsammans och prata om saken och att den här eleven skulle ta med sig en klasskompis som han/hon (jag vet inte vem det var) själv fick välja. Det blev Lillebror som hängde med på lunchen, lyssnade på sin kompis och som lovade att se till att ägna lite mer tid till den killen/tjejen och se till att han/hon kände sig bättre. Och så blev det.

Det är vår grabb, det! Härligt att kunna skryta över sina barn. Jag har fyra riktiga stjärnor till kids, sanna mina ord!

Annars har denna måndag mest ägnats åt jobb framför datamaskinen. Inte särskilt upphetsande. En god middag blev det dock: klyftpotatis med mangomarinerad lax.

1 kommentar:

Hanna sa...

Åh! Fina, fina Lillebror!! Matte och andra skolämnen i all ära, men att vara en hyvens kompis som kan stötta de som inte trivs är verkligen en helt fantastisk sida!
Kramar från en stolt moster