onsdag 11 mars 2009

Bye, bye, Anders

Anders säger hej då till två av tre kids i DC.


Så gick då tio dagar och dagen för min gamle vän Anders hemfärd tillbaka till Göteborg var här. Redan saknad av oss vuxna och av kidsen.

Anders sista dag i Distriktet ägnades bland annat åt en lång cykeltur på förmiddagen i stans norra och östra delar. DC är ju en oerhört segregerad stad och på vissa ställen är gränsen mellan rika och fattiga områden, eller svarta och vita områden, knivskarp. Du cyklar över till andra sidan gatan och plötsligt är atmosfären och stämningen och människors hudfärg annorlunda.

Särskilt tydligt är när man tar sig från väster mot öster här uppe i norra delen av DC. Längst i väster är det vitt och rikt. Sedan är det lite hippt och blandad etnicitet (vita dominerar dock) runt Dupont Circle och Adams Morgan. Öster om Columbia Heights är det svart och fattigt och mycket sociala problem. Sedan några mer välmående enklaver från Takoma park och söderut, med bland annat några kvarter dominerade av katolska kyrkan. Därefter blir det bara fattigare, våldsammare och mer problemfyllt ju mer österut man kommer. Här bor i stort sett bara svarta. Längst bort i öster, i Capitol Hill, området bortom kongressen, är det åter mer blandad befolkning.

Vi tog en fika på U Street och cyklade i sakta mak hemåt via Adams Morgan. Sedan blev det sushilunch vid köksbordet hemma, innan det var dags för Anders att packa och för mig att hämta Big Brother på skolan. Sent på eftermiddagen levererade jag resenären på Dulles International och förhoppningsvis sitter han just nu på planet på väg mot Amsterdam och njuter av en bra bok.

Idrottsligt ser det osedvanligt bra ut. Hockeyspelarna i det lokala DC-laget Caps lyckades faktiskt vinna en match i går kväll, efter mål av bland andra Bäckström.

Och GAIS rullar på som tåget gjorde i fornstora dagar. 3-1 mot Örebro Sportklubb i en träningsmatch i går. Fjärde raka utan förlust. Den här säsongen kan ju helt enkelt inte bli något annat än en katastrof med så suveräna försäsongsresultat. Eller är laget faktiskt bra? Tanken svindlar.

Inga kommentarer: