lördag 24 mars 2012

Budskapet i The Hunger Games

Jag hämtade Syster Yster hemma hos en kompis i fredags eftermiddag, efter en bionatt med premiären av The Hunger Games. Hon var förstås hur trött som helst, de hade kommit i säng halv fyra på natten, men framförallt berörd av filmen. Hela bilvägen hem berättade hon om barnen och deras fruktansvärda öde. Hela historien är någon slags framtidsskildring där 24 barn barn plockas ut via ett lotteri - två från vardera tolv distrikt i ett land som påminner om USA. Sedan ska de tävla mot varandra i en cynisk TV-show. Ett barn segrar - det som överlever...

Låter som en slags blandning mellan Flugornas herre och Robinson. Eller som något som Stephen King kunde ha skrivit.

När dottern berättade insåg jag att jag inte har någon som helst koll på vad ungdomar läser nuförtiden. Filmen bygger på Suzanne Collins första del i "hungertrilogin" och Big Brother läste böckerna redan för flera år sedan.

Nu tror (hoppas) jag att just Collins bok (och filmen) har ett moraliskt uppbyggligt budskap. Och Syster Yster var som sagt väldigt berörd av filmen. Samtidigt tänjer vi ju hela tiden på gränserna när det gäller cynism och våld. TV-såporna blir allt råare, tävlingar allt hårdare och boxning framstår numera som en civiliserad sport jämfört med de makalösa "sporter" som handlar om att sparka ihjäl motståndaren inne i en bur.

Och allt sker på bästa sändningstid i TV.

I övrigt kan meddelas att sommaren i Distriktet tagit en tillfällig paus. I dag har det regnat hela dagen och det är inte mer än 17 grader. Brrr.

GAIS spelade 1-1 mot IFK Norrköping i dagens genrep inför den allsvenska starten om en vecka. Och Caps förlorade förstås mot Winnipeg Jets i går kväll.

3 kommentarer:

Annika sa...

Läs böckerna!
Otroligt BRA!
OCH skrämmande.
Såg filmen igår. Mkt, mkt bra.

Kan verkligen rekommendera både trilogin och filmen.

Malin sa...

Har läst böckerna i min bokklubb och tycker det är förvånande att de klassas som ungdomsböcker, men det är häftigt att huvudrollen är en ung kvinna.

Peter sa...

Ja, jag kanske ska läsa den där serien bara för att ha lite koll... Håller just nu på att traggla mig igenom Umberto Ecos senaste. Den är oerhört seg, åtminstone i början. Somnar konsekvent efter en halv sida, så jag har liksom inte kommit så långt.