tisdag 1 maj 2012

Till minnet av fyra hängda anarkister

Första maj och röda fanor och Internationalen.

Det är inte särskilt stort här i USA, trots att första maj en gång instiftades som arbetarnas högtidsdag till minne av fyra politiskt aktiva anarkister som hängdes, med all sannolikhet oskyldigt dömda efter tumult och demonstrationer på Haymarket Square i Chicago i början av maj 1886.

Vad som egentligen hände där är väl egentligen aldrig riktigt klarlagt, men polisen försökte skingra en demonstration och det kastades en sprängladdning mot den framstormande polistruppen. Sju poliser dog och ytterligare flera skadades. Polisen svarade med att skjuta vilt rakt in i folkmassan, vilket resulterade i ett tjugotal döda och många fler skadade.

Efteråt greps ett rätt stort antal politiska ledare och aktivister. Sju av dem dömdes till döden och fyra av dem avrättades alltså ett drygt år senare.

Så hela första maj-grejen är faktiskt amerikansk till sitt ursprung.

Här i Distriktet arrangerades en första maj-demonstration av Occupy DC-gänget. Jag cyklade dit och kollade in läget, men som väntat var det ingen större uppslutning. Runt 300 personer skulle jag tro.

I övrigt kan rapporteras att Caps vann den andra slutspelsmatchen med 3-2 och att det just nu (kl 18.25) är exakt 28,1 grader utanför fönstret.

Inga kommentarer: