onsdag 21 september 2011

Makaber historia om avrättning i Georgia

En fullständigt horribel story utspelar sig här i USA denna onsdagskväll. Troy Davis, dömd som skyldig till ett polismord för drygt 22 år sedan, skulle ha avrättats av delstaten Georgia kl 19 lokal tid. Men avrättningen senarelades i sista stund eftersom den amerikanska högsta domstolen beslutat sig för att ta upp fallet. Så nu sitter halva USA och sannolikt rätt många även i andra länder och följer vad som händer.

Det är - om jag minns rätt - fjärde gången som Davis avrättning skjuts upp.

När jag skriver detta vet ingen vad domstolen kommer fram till - eller när. Det är inget juridiskt som hindrar deltaten att avrätta davis. Men man har meddelat att man kommer att avvakta HD:s beslut.

Davis dödsdom har varit väldigt omdebatterad här i USA eftersom den endast bygger på vittnesuppgifter - och för att sju av de nio vittnena som ledde till den fällande domen senare har ändrat sina vittnesmål.

Nu sitter Troy Davis och lider väl sannolikt alla helvetes kval. Han har ingen aning om hurvuvida han kommer att leva genom natten. Hela historien är absurd och omänsklig på alla plan och visar återigen hur fullständigt vansinnigt det är med mord - oavsett om det är en delstat eller en kriminell som håller i mordvapnet.

I sammanhanget känns det en smula trivialt att berätta om ens egna små bekymmer och glädjeämnen. Låt mig bara i korthet konstatera att GAIS vann med 1-0 över Trelleborgs FF efter ett mål i 86:e minuten samt att jag bakade det sannolikt godaste matbrödet som någonsin bakats på den här sidan Atlantan nu i kväll.

Önskar bara att Troy Davis kunde få smaka en bit - oavsett om han är skyldig till det där mordet eller ej så förtjänar ingen att torteras på det här sättet.

4 kommentarer:

Elisabeth sa...

Nu när man vet att han faktiskt avrättades så undrar man ju hur världens största s.k. demokrati egentligen fungerar utifrån rättssäkerhet. Och moral?? Vem bestämmer egentligen?

Annika sa...

Grymt och så ytterst beklagligt och vidrigt.
Ja, vem har rätt att ta ngn annas liv?
Dödsstraff skulle bara få tillämpas om den mördade blev levande igen, och det går ju inte. Horribelt, rent horribelt i Davis fall.
Minns du VA-kvinnan förra hösten som var förståndshandikappad? Hon avrättades ju trots att hon blivit totalt vilseledd till att mörda av en man som sedan tog sitt liv.
USCH, detta med dödsstraff är ngt jag ALRIG kommer att förstå.
Jag hoppades in i det sista på Obama, men inte...

Peter sa...

Elisabeth: Det där om rättsäkerhet är ju bara rent och skärt skrämmande. Det finns minst ett bekräftat fall av att en person dömts till döden på felaktiga grunder (senare DNA-teknik friade honom). Det finns starka misstankar och indikationer om att ytterligare ett antal fall.
Annika: Vad säger folk i Virginia - den delstat som ligger tvåa i avrättningsligan efter Texas. Jag antar att de flesta dödsstraff-anhängareinte bor i Reston, men nog stöter du väl på rätt många i hemtrakterna? Obama gick ju rätt tidigt ut och sa att han var för dödsstraff och hade han gått emot det hade han antagligen aldrig blivit president...

Annika sa...

Just Reston är ju ganska så liberalt, det är väl egentligen hela NoVA. Men, jag har en känsla av att det är helt annorlunda redan i Fredericksburg, kanske redan i Woodbridge och söderöver.
Här i Reston har jag inte träffat på en enda som är för dödsstraff, ja inte av de jag känner, skall tilläggas. Det tar ju ett tag innan man börjar snacka capital punishment. Tydligen hade de snackat om det på dotterns HS och där var alla utom sju elever (av 25) för dödsstraff. Men som sagt, det är Reston och delar av NoVA det. DET är ju ett helt annat tänk i andra delar av staten. Ja, det är en skam att VA ligger tvåa ligan, ren skam...