onsdag 14 september 2011

Min dröm om en pool

Över 30 grader varmt i Distriktet och jag gick hem till några kompisar här intill som har en pool och la mig i vattnet i en kvart.

Ofantligt skönt.

Jag vet inte vad det är, men jag har alltid drömt om att ha en pool. I praktiken har jag aldrig ens varit nära att ha en, om man inte räknar några små plastbassänger som inköpts och slitits ut på en sommar. Faktum är att jag i min levnads bostadshistorik knappt har haft ett vanligt badkar ens. Åtminstone inte sedan jag flyttade hemifrån. Det har mest varit duschar eller badkar kombinerade med på tok för små vattenberedare. Eller total avsaknad av både badkar och dusch.

I Göteborg bodde jag tre år i en lägenhet vid Heden, ett stenkast från Avenyn. Där fanns det bara kallvatten och toaletten var "på svalen". Det låg en tvättstuga nere i bottevåningen och dit gick jag ibland och vaskade av mig om jag ville lyxa till det med varmvattentvätt. Annars passade jag på att duscha på något av de många jobb jag hade under denna period av mitt liv. Eller så gick jag till Valhallabadet som låg rätt nära. Och där finns det ju oneklingen en bassäng. Eller flera.

Under hela min uppväxt vistades vi allt som oftast i familjens gamla torp ute i skogen norr om Oskarshamn. Där fanns det inte heller någon dusch de första 25 åren. Jo, en utomhusdusch med kallvatten fanns det. Sedan byggde farsan och jag om skafferiet till en duschhörna. Jag fixade bland annat golvet, vilket jag fick höra de efterföljande åren eftersom jag lyckades luta det åt fel håll. Det är ju bra om vattnet rinner ner i avloppet, så att säga. Det gjorde det inte här.

Men jag har aldrig varit särskilt byggnadstekniskt lagd.

Hur som helst. Inte heller på torpet fanns det således pool. På vintrarna slängde vi oss i snön när vi badade bastu. Och det fanns några diken som svämmade över på vårarna. Närmare pool än så kom vi aldrig, fast jag tog upp frågan med föräldrrna ett flertal gånger. De var helt kallsinniga till min idé.

Och det kanske var lika bra. För en ouppvärmd pool i Sverige är väl ungefär lika smart som att köpa en bil med nedfällbart tak - man kan köra utan taket några veckor per år, de dagar temperaturen orkar över 20 grader. Samma sak med pool-bad, skulle jag tro.

Här däremot är poolerna flitigt använda en bra bit in i oktober. Och folk kör utan tak på bilarna under åtminstone halva året.

Uppriktigt sagt blir det svenska klimatet nog en rejäl utmaning att återvända till...

Inga kommentarer: