onsdag 16 november 2011

Dags för årets pannkaksinsats

Här pågår nedräkningen inför det stora partyt på fredag; Det har blivit dags för den årliga auktionen till förmån för vår fattiga kommunala skola. Som vanligt är det två teman som dominerar: Dricka sprit och skänka bort pengar.

Av någon anledning verkar dessa två teman hänga ihop. Ju mer sprit, desto mer pengar skänks.

Det blir vår femte gala och under årens lopp har eventet blivit allt större och dragit in allt mer pengar. Det är intressant att se utvecklingen av vår skola. Alla tre kids har gått här. Första året började Big Brother i femte och Syster Yster i tredje årskursen. På den tiden fanns det bara runt 170 elever, skolan var en av Distriktets minsta och hade varit nedläggningshotad i flera år.

Nu är det bara Lillebror kvar, övriga har gått vidare till middle school. Och istället för att vara nedläggningshotad så har skolan i stort sett fördubblat sitt elevantal. Just nu är det 320 barn från pre-K och upp till femman.

Samtidigt som skolan vuxit, så har även karaktären på elever/föräldrar så sakta börjat förändras. Fler är nu boende i området, vilket innebär att det finns flera välbärgade familjer på skolan jämfört med bara för fyra år sedan. Samtidigt är det fortfarande en ovanligt blandad skola ur alla tänkbara perspeltiv, vilket vi är väldigt glada för. Runt hälften av eleverna kommer från andra stadsdelar, här finns barn från alla åtta olika "wards". Andelen invandrarkids är fortfarande relativt hög, liksom andelen african american och andra etniciteter. Även religiöst är det en underbar spridning. I Lillebrors klass finns muslimer, kristna, judar, hinduer och buddister (lite osäker på det sista dock). Samt en och annan agnostiker.

Att skolan förändrats under våra år här, visar även intäkterna på den årliga galan. När vi kom var överskottet runt 30 000 dollar. När jag var med och arrangerade spektaklet för två år sedan (på House of Sweden), drog vi in nästan dubbelt så mycket. Och i år ryktas det att överskottet är budgeterat till runt 80 000 dollar.

Pengarna går till diverse insatser på skolan som inte täcks av den skrala kommunala skolbudgeten. Det kan handla om allt från att köpa in datorer till lärarna till att sponsra spanskalektioner efter skoltid - skolan erbjuder ingen undervisning i främmande språk.

Att det blir stora intäkter förstår man ju inte minst när man läser alla fina erbjudanden som finns och som alla närvarande kan lägga bud på. Till exempel det här, som förra året drog in 150 bucks om jag inte minns fel:

Peter and his Swedish Pancakes
Back for a 4th year by popular demand! Enjoy an afternoon with Peter Andreasson and his Swedish Pancakes. He will come to your home with his fry pans and ingredients and make his famous Swedish pancakes especially for you. As an extra bonus, you get to keep the secret recipe (if you promise not to publish it). As an extra-extra bonus, Peter will play Swedish songs on his guitar while you're eating this delicious dish, served with Swedish preserve and whipped cream. Expires June 15, 2012
Value: $100.00
Donated by: Ginna Lindberg and Peter Andreasson

3 kommentarer:

Birgitta sa...

Generöst ac dig, Ginna!

Werner sa...

Kan man få samma service av er i Sverige?

Peter sa...

Absolut. Släng upp 150 dollar så kommer jag som ett skott! Pengarna går till välgörande ändamål, t ex några flaskor fin whisky till Pedro.