torsdag 15 maj 2008

Buss och spårvagn

Ja, för en som bott nästan tio år i Göteborg var det kanske inte så originellt med en 20 minuters spårvagnstur i en vagn från 1960-talet. Men amerikanerna var barnsligt förtjusta över den exotiska trolleyn och barnen tyckte också att det var rätt kul.

Jag och lillebror stack iväg på en fieldstrip med vår montessoriskola i morse. Efter en 1,5 timmars skakig bussfärd i en gul och ytterst obekväm skolbuss (sätena är anpassade för barn, det finns inget som helst benutrymme och komfortnivån är i ankelhöjd om jag ska beskriva den positivt), var vi framme vid den lilla märkliga anläggningen in the middle of nowhere i Maryland. På en stor öppen plats hade man byggt upp en station, vilket möjligen kunde kännas en aning förvirrande eftersom det inte var tåg det handlade om här, utan om spårvagnar.

Vi fick ta plats i en holländsk spårvagn och den entusiastiske spårvagnsföraren försökte överrösta alla ljuva barnaröster och berätta om spårvagnens historia. Efter en stund gav han upp, klippte biljetterna och iväg for vi på den lilla turen genom skogen.

Sedan satte vi oss på den skakiga bussen och åkte hem igen. Det tog 1,5 timmar. Så sammanfattningsvis: Tre timmars busstur för en 20 minuters spårvagnstur. Också ett sätt att tillbringa en dag i US of A.

Den senaste omröstningen är nu avgjord och förvånansvärt många, 38 procent, förstod inte frågan. Lika många tyckte att fotbolls-EM, som inleds om runt tre veckor, är en större grej än schlager-EM, som avgörs i Belgrad 20-24 maj. 23 procent tyckte tvärtom. Ny enkät inom kort.


The wheels on the bus go round. Carl och lillebror inne i den gula skolbussen.

Han var någon slags stins. Jag fattade aldrig riktigt varför. Dom verkade ha blandat ihop tåg och spårvagnar på något sätt.

Vår glade spårvagnsförare berättar om spårvagnens historia. Barnen tappade intresset efter omkring två minuter.

En typisk amerikansk spårvagn på det amerikanska spårvagnsmuséet i Maryland.

Har man varit i Göteborg är det kanske inte så märkligt med spårvagnar av den här typen. fast de är blåa i Götet. Vi hade i alla fall tur med vädret.

1 kommentar:

Unknown sa...

Vilken underbar "stins"!