En kort valanalys: Hillary Clinton vann stort i West Virginia, ett längre stenkast härifrån. 65 procent mot 28 för Barack Obama. Den mattekunnige kan sanabbt se att det fattas 7 procent. Var har de tagit vägen? Jo, de har gått till John Edwards, som drogs sig ut ur kampanjen för rätt många månader sedan. Konstigt, va? Men W Virginianerna är konstiga människor, tror jag.
Clintongänget ger således inte upp och går stärkta ur kvällen primärval. Fyra återstår och Hillary måste vinna med sådär 70-30 varje gång för att kunna ta hem helheten. Men strategin från Clinton är tydligt: Michigan och Florida måste räknas. Dessa delstaters demokratiska partiorganisationer straffades efter att på egen hand ha flyttat datumen för sina primärval. De får inte skicka några delegater till konventet efter sommaren. De lokala demokraterna i staterna ordnade dock valen trots allt och rekordmånga röstade. Clinton vann på båda ställena.
Nu kräver man att dessa två stater ska räknas: "Vi kan inte bortse från 2,3 miljoner personer som lagt sina röster", låter det bland annat. Det andra tunga argumentet från HC-sidan är att Clinton vunnit i de viktigaste "swing"-staterna - det vill säga taktiskt viktiga stater i det kommande riktiga presidentvalet där det inte är självklart att demokraterna eller republikanerna kommer att vinna. Detta budskap är i första hand riktat till de så kallade superdelegaterna, som inte är bundna till någon av kandidaterna.
Men även om Michigan och Florida kommer att räknas och även om ett antal superdelegater bestämmer sig för att stödja Clinton, så är det fortfarande väldigt svårt för henne att ta hem kandidaturen. Någon avhopp lär vi dock inte få se förrän tidigast i början av juni, då alla primärval är klara.
Allt medan John McCain kan kampanja i lugn och ro och arbeta långsiktigt för att ta hem segern den 4 november...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar