fredag 9 maj 2008

Mother's Day in the US of A

Fredag morgon i DC och hustrun och jag vandrar iväg till yngste sonens förskola. Man ska fira Mother's Day med en inrepad show. Mammorna tillägnas sånger, får blommor och barnen har lärt sig säga "I love you" till kära mor när showen är slut. Lite synd var det ju om de barn vars mamma inte hade haft någon möjlighet att närvara. Lille Ben fick lämna sin blomma till en av fröknarna, men han sa snällt "I love you" till henne också, precis som han repeterat in.

Uppträdandet inspirerande till en liten diskussion om könsroller i USA och Sverige. Det är nog inget tvivel om att det finns stora skillnader mellan länderna. Här är det t ex fortfarande vanligt med hemmafruar, åtminstone bland de familjer som har ekonomisk möjlighet att klara sig på mannens lön.

Begreppet hemmaman existerar knappt. Jag känner egentligen bara till en kollega. Och han är engelsman. Så jag är en främmande och exotisk manlig fågel på skolgården och på dagis. Och sån't är ju kul.

Hur som helst. Här är det Happy Mother's Day på söndag och eftersom vi råkar ha världens bästa mamma hemma hos oss så ska vi nog fira vi med. På något sätt. Jag är inte missunsam.

Dessutom är det ju Father's Day om en dryg månad.

Och lillebror älskar verkligen sin mamma. Se bara:

1 kommentar:

Anna Karin sa...

Eja vore man mamma i Amerika!