torsdag 8 maj 2008

The king in the White House


Kungen skakar hand med presidenten. Mötet mellan dessa båda storheter skedde tre dagar före julafton 1970. Elvis, som var kraftigt amfetaminpåverkad vid tillfället, berättade han hade gjort en "in-depth study of drug abuse" och att han nu ville bli federal agent med rätt att få bära med sig vilka droger och vapen som han ville. Sedan gav han presidenten en pistol i present.



Tack vare en artikel i gårdagens Washington Post, har jag hittat en makalös guldgruva på webben: The National Security Archive vid George Washington University här i DC.

Arkivet har tagit på sig uppgiften att begära ut och offentliggöra så mycket av statliga dokument och papper som möjligt. Genom åren har allmänheten på detta sätt kunnat ta del av material som annars sannolikt fallit i glömska i ett land som inte har någon direkt motsvarighet till den svenska offentlighetsprincipen.

En av de mest lästa och nedladdade delarna av arkivets webbplats handlar om Elvis Presleys möte med president Richard Nixon den 21 december 1970. Här finns allt med. En drogad Elvis kommer till Vita Huset. Som present har han med sig en Colt .45 och några silverkulor. Efter diverse bildtagningar (jodå, bilderna finns med i arkivet), inleds sedan "förhandlingarna". Elvis vill att Nixon utser honom till federal agent, eftersom han har gjort djupgående studier när det gäller drogmissbruk och dessutom har bra koll på kommunister och andra fiender till USA.

Inför mötet har dessutom en medarbetare till Nixon i ett memo föreslagit att presidenten och The King skulle spela in en skiva tillsammans - på temat "Get High on Life".

President Nixon hade det goda omdömet att varken spela in skivan eller utse Elvis till federal agent - men han brast ju tämligen kraftigt i omdöme några år senare istället...

I arkivet kan man också läsa formella dokument om Irak-kriget (enligt planerna skulle det bara vara 5 000 amerikanska soldater kvar i Irak 2006), om det famösa mötet mellan USA:s förre försvarsminister Donald Rumsfeld och Saddam Hussein 1983 (visste ni förresten att Rumsfeld satt i ABB:s styrelse under hela 1990-talet och fram till 2001?) och mycket annat häpnadsväckande, kul och/eller skrämmande.

Här finns en hel del dokument, delvis censurerade eller hemligstämplade, som visar på USA:s planer för att störta regimer i tredje världen, påverka val med i hög grad tveksamma metoder och utföra mord eller avrättningar i andra länder och utan allt tänkbart juridiskt eller diplomatiskt stöd.

Men bäst i mitt tycke är trots allt "The Nixon-Presley Meeting". Direktlänken till allt material finns här. Trevlig läsning.

Inga kommentarer: