fredag 22 januari 2010

Om att ha en hustru i Guantanamo

Solen har kommit tillbaka till Brasilien och min hustru njuter av tillvaron i Guantanamo. Hon meddelade nyss att hon ska sova på ett trägolv i natt och att hon saknar både sovsäck och liggunderlag. Det är väl så det är i Guantanamo, antar jag. Förhoppningsvis slipper hon i alla fall den där oranga pyjamasen.

Troligen åker hon mot Haiti i morgon, lördag. Jag återkommer när jag får fler rapporter.

Själv har jag haft huvudvärk hela dagen. En åkomma jag sällan drabbas av och som knappast kan ha orsakats varken av arbetsbelastning eller alkohol, eftersom det varit sparsamma mängder av båda dessa storheter på senaste tiden. Det kan möjligen vara en förkylning på gång, trots stortröja har jag gått omkring och småfrusit hela dagen.

I övrigt är det inte mycket att berätta. Alla barn är hemma och sitter med chipsskålar och kollar på TV. Själv har jag precis läst ut "The Plot Against America" av Philip Roth, en fascinerande berättelse som handlar om vad som skulle kunnat ha hänt om Franklin D Roosevelt hade förlorat valet 1940 och svenskättlingen, flygarhjälten och nazistsympatisören Charles Lindbergh istället hade vunnit. Lindbergh var politiskt aktiv på högerkanten i USA i slutet av 1930- och början av 40-talet, fick medalj av Göring under brinnande krig och uttalade sig kritiskt mot judar vid ett flertal tillfällen.

Roth visar hur nära det faktiskt var att USA hade slagit följe med nazisterna i Tyskland och vänt de allierade ryggen. Det fanns en grogrund för högerextremism i 1930-talets USA, precis som det fanns i många länder i Europa.

Boken kan rekommenderas. Lånad på biblioteket. Denna underbara institution.

3 kommentarer:

Ulf. sa...

Varför Guantanamo? Låter ju jätteläskigt! Önska henne lycka till och hoppas att allt går bra (huvudvärken kanske är oro?)

Hanna sa...

Alltså, den här systern... På ett rent yrkesmässigt plan så kanske jag någonstans kan ha en viss förståelse, men i övrigt - nej. Det kan inte vara så många här i världen som frivilligt väljer att kvarta på ett trägolv i Guantanamo.

Hoppas att huvudvärken gått över och att du mår som en prins!
/Hanna

Peter sa...

Bra tänkt, där Arvast. Stressrelaterad huvudvärk på grund av oro. Låter helt rimligt.

Huvudvärken är borta!