fredag 1 januari 2010

Om amerikanska traditioner

Om jag tillåts generalisera: Amerikaner är hängivna sina traditioner - samtidigt som de, vilket kan synas märkligt, påfallande ofta är tämligen icke-nostalgiska. Är något obsolet så är det bara att slänga skiten. Eller riva skiten. Eller flytta någonannanstans om jobben tagit slut. Varför känna vemod? Det är bara att gå vidare. Uppåt. Framåt.

Men traditioner värderas högt. Har något på grund av oklar anledning passerat gränsen för slit-och-släng-mentaliteten, så blir det en klassiker. En högt ansedd klenod.

I vårt grannskap har vi t ex The Old Stonehouse, som Washingtonborna är vansinnigt stolta över. Det är ett litet totalt oansenligt och mögelstinkande gammalt stenskjul från slutet av 1700-talet. Vi har alltid haft rätt svårt att förstå storheten. Okej att det är DC:s äldsta hus. Men det är uppriktigt sagt rätt ointressant.

Eller ta Washington National Cathedral. Det är en gigantisk kyrka som blickar ut över Distriktet från sin högt belägna placering en bit upp längs Wisconsin Avenue. Det är här avlidna presidenter har sina minnesgudstjänster. Påven orerade här i samband med sitt besök för ett par år sedan. Katedralen röstades fram som den tredje vackraste byggnaden i USA för några år sedan. Med sin ljusa stenfasad, torn och tinnar och allmänt gotiska stil, påminner den mycket om de stora katedralerna och kyrkorna i Frankrike, som Notre Dame.

Den var färdigbyggd 1990. Jo. 1990.

Ja, sedan är det ju det här med amerikanska sporttraditioner. I dag, nyårsdagen, spelas den så kallade "Winter Classic". En gång varje år, alltid på nyårsdagen, spelas en särskilt utvald match i ishockeyns proffsliga, NHL, utomhus. Back to the basics, så att säga. Hockeyn föddes ju som en utomhussport på frysta sjöar och dammar runt om i Kanada och i norra USA.

I år var platsen för "Winter Classic" Boston och omkring 70 000 åskådare hade bänkat sig på en jättelik arena som normalt hyser amerikansk fotboll. Vi satt naturligtvis bänkade framför TV:n. Perfekt aktivitet på en nyårsdag... Bruins vann efter förlängning mot Philadelphia Flyers, vilket fick storebror att jubla eftersom han "hatar Flyers".

Nå. Denna fina och trevliga tradition har nu hunnit få hela tre år på nacken. Snacka om Classic.

I övrigt har vi denna dag varit på eftermiddagsparty hemma hos våra vänner Filippa och Richard, barnen har lekt med kompisar och jag har precis ställt ut fullständigt sanslösa mängder återvinning på trottoaren: Vi har samlat på oss horribla mängder papper, flaskor, burkar och annat recyklerbart (rätt nöjd med det ordet) efter alla julklappar, festkvällar, god mat och dryck, gäster osv osv.

I morgon ska vi fortsätta att vara sociala, för då ska vi bjuda Janice, Jim och deras grabb James på mina berömda Swedish pancakes.

Sedan är det dags att ladda upp för en vanlig vecka - och Lillebrors födelsedag!

Inga kommentarer: