torsdag 28 januari 2010

Skånska bandyspelare tittar fram

Svärfar meddelar per telefon att snön fortsätter att falla i stora mängder över åtminstone delar av Sverige.

Via kontakter nere i Skåne har jag förstått att man har rekordmycket snö där och dessutom så kallt att delar av Öresund frusit, vilket verkligen inte händer särskilt ofta.

Varje gång Bore bjuder på minusgrader längre än några få dagar, börjar det pratas om att arrangera Skånemästerskap i bandy. Detta kräver naturisar eftersom det inte finns några konstfrusna bandyplaner i Skåne. Den sydligaste i Sverige är, som vi alla känner till, den som drivs av Sjöalts IF i södra Halland. Och den är ju ett sorgligt kapitel i sig, eftersom klubben inte har råd att ha igång isaggregatet. Så banan ligger övergiven och snötäckt i skogen mellan de sjudande urbana metropolerna Örkelljunga och Våxtorp.

Ni må skratta åt bandyn i Skåne, men för spelarna är det allvar. Det finns det ett antal bandyklubbar som för en sovande tillvaro och sedan plötsligt vaknar upp när sjöar och dammar fryser till. Det hela påminner mig om min gamle vän, låt oss kalla honom Hasse, som forskar om insekter som ligger i jorden i dvala och som vaknar upp bara om skogen brinner ner (ni förstår liknelsen även om elementen i det här fallet råkar vara de motsatta, kyla (bandyspelarna kommer fram) och värme (insekterna kommer fram)).

Parantetiskt kan jag berätta att det går rykten om att Hasses gamla Peugot regelmässigt brukar synas i skogstrakter redan någon dag innan det börjar brinna. Vilket ju kan synas en aning märkligt. Hur kan han egentligen veta att det ska börja brinna just där just då?

Men tillbaka till vädret. Eftersom jag laddat ner en automatisk vädertjänst för Stockholm kan jag konstatera att det inte varit plusgrader där på rätt länge...

Vilken vargavinter ni verkar ha, ni svenskar.

Här i östra USA är det mer normalt för årstiden - i den mån det går att tala om normalt väder eftersom det alltid växlar. Det kan vara tio minusgrader en måndag och 20 grader varmt tre dagar senare.

Just nu är det rejält blåsigt och ett par grader varmt. I solen mitt på dagen var det behagliga 18 grader. Men så fort solen gick i moln sjönk temperaturen tio grader.

Så var det slut från SMHI.

2 kommentarer:

Olle J. sa...

Staten hjälper i alla fall till att bekämpa kylan denna vargavinter genom att låta skjuta av vargarna.

Verkar ju logiskt - inga vargar, ingen vargavinter.

Tyvärr verkar inte tilltaget fått effekt. Den enda lösningen torde vara att skjuta än fler vargar. Eller kanske skånska bandyspelare. de korrelerar ju uppenbarligen också i hög grad med kalla vintrar.

Peter sa...

Kan man inte börja med att skjuta alla vargar i Skåne?