tisdag 25 januari 2011

Föräldramöte i skuggan av Obama

Helikoptrarna surrar och sirenerna tjuter; Det märks att det är något särskilt på gång i den amerikanska huvudstaden i kväll. Om lite drygt en halvtimme ska president Barack Obama hålla sitt årliga State of the Union-tal till nationen och lärarna uppmanar barnen att titta och lyssna på det (precis som lärarna på Kuba gjorde när Fidel höll tal, som en mig närstående person påpekade).

Halva sta'n är avstängd på grund av alla höjdare som ska ta sig till kongressbyggnaden och säkerheten är naturligtvis på högsta tänkbara nivå.

Själv har jag precis kommit hem från ett föräldramöte på vår fattiga kommunala skola och kan konstatera att engagemanget från föräldrarna är på topp. Det har verkligen hänt en hel del sedan vi flyttade hit. Då, hösten 2007, kom det kanske 25-20 personer på de här allmänna PTA-mötena. Nu i kväll var det 80...

Och intresset för skolan är stort. Så stort att byggnaderna kommer att vara proppfulla med kids nästa år. På några års sikt måste man kanske rentav fundera på att bygga ut eller hitta ytterligare lokaler i närområdet.

Och en viktig förklaring till skolans popularitet är den ekonomiska krisen.

Det lokala skolsystemet fungerar så att den som bor i upptagningsområdet har rätt till en plats på "sin" kommunala skola. Här i vår stadsdel, välmående Georgetown, har man av tradition skrivit in sina ungar på privatskolor. Men dessa skolors avgifter har bara blivit dyrare och dyrare under senare år. Samtidigt har även familjer i Georgetown drabbats av arbetslöshet eller försämrade inkomster. Alltså har man börjat se sig omkring efter billigare skolalternativ. Och insett att det finns en alldles utmärkt och väl fungerande kommunal skola i stadsdelen.

För faktum är att Hyde Addison Elementary School håller väl så hög kvalitet på utbildningen som vilken exklusiv privatskola som helst: Lärarna är otroligt bra, kunniga och engagerade. Skolledningen likaså. Till och med skolmaten börjar påminna om... mat. Så förutom på några punkter (en av de två skolbyggnaderna är i rätt risigt skick, det finns ingen gymnastiksal och lite annat smått och gott), så är skolan suverän. Särskilt med tanke på de knappa resurser den har.

Så plötsligt har antalet ungar från upptagningsområdet ökat kraftigt. Vilket lett till två saker: Flera och större klasser och färre kids från andra - och ofta fattigare - stadsdelar (eftersom barnen från upptagningsområdet alltid har förtur).

Och det är ju lite tråkigt.

Men det har också lett till att allt fler familjer engagerat sig i skolan. De föräldrar som kommit in är nämligen sådana där som är vana att vara aktiva och som gärna vill veta vad som händer och som vill vara med och påverka sina barns skola.

Och fortfarande är omkring hälften av barnen från andra delar av DC, vilket gör vår skola till en av de mest diversifierade i hela Distriktet.

Det är ändå riktigt, riktigt bra!

För övrigt kan meddelas att myndigheterna gått ut och varnat för att ett nytt vinteroväder är på ingång.

Det återstår att se om det blir någon skola i morgon...

2 kommentarer:

Taina sa...

Så ser det ut här med, dvs den kommunala skolan är riktigt bra. Vi har en del barn i grannskapet som skickas till privata skolor, men jag tror de flesta av dem vill gå i de "vanliga" skolorna. Här är engagemanget från föräldrar också jättestort.

För att mixa upp skolan lite så har high school tagit in elever från Hartford OCH NYC, så som Bronx. De sistnämnda ingår i något speciellt ungdomsprogram och veckopendlar.

Annika sa...

Samma i Fairfaix co, men så
är det ju ett högpresterande ställe också. Ibland blir jag trött på fldrarna i NoVA, det ska tyckas och bollas om allt, precis allt, och alla har sina KRAV på skolan: jag och MITT barn först!! Fldramötena är packade med fldrar. Den kommunala skolan är ju så erkänt bra att jag nästan tycker det är skamligt om ngn går på privatskola, what a waste of money, liksom, när den kommunala skolan är så BRA!!
Vet att det är lite annorlunda med den kommula skolan inne i DC, men kan verkligen förstå att ditt område är just ett sånt område där fldrarna verkligen bryr sig och engagerar sig i allt. DET är BRA!!!
Idag kan jag bara föreställa mig ramaskriet fr fldrarna då man stängde för en snödag som bara regnat bort. Pfft...
jaja...
NU snöar det iaf, ordentligt. Thundersnow, vilket är coolt...