fredag 14 januari 2011

Paradoxer i frihetens land

Ännu en iskall dag i Distriktet. Lillebrors skola var stängd av någon obegriplig anledning, så jag var hemmapappa i dag. Och som den ambitiösa far jag är, som tar min papparoll på största allvar, så styrde sonen och jag kosan till badhuset i förmiddags.

Efter cirka 45 minuter inträffade dock det som jag har en känsla av bara kan inträffa i USA.

En visselsignal ljöd.

"Alla upp ur bassängen!"

Det handlade om barnbassängen. Alla gick upp, som styrda av någon högre makt. Utan att ifrågasätta, utan att klaga.

Men eftersom jag är född europé kunde jag inte låta bli att bli förundrad. Varför stängde de barnpoolen? Jag frågade badvakten.

"Vi är bara två badvakter här", löd svaret.

"Ni får bada i stora bassängen".

Okej. I den stora bassängen är det omkring tio grader kallare och barn som är kortare än 140 centimeter bottnar inte. Snacka om ökad drunkningsrisk...

Ingen av ungarna som var i badhuset var där utan en förälder eller en vuxen. Varför är det så omöjligt att få ta ett vuxet ansvar för sitt eget barn i det här landet?

Jag blir så trött. Och lillebror blev arg. Så vi stack hem.

Detta frihetens land på jorden har sannerligen några inbyggda paradoxer i sig...

I övrigt har jag kunnat konstatera att det är väldigt dyrt att köpa skidutrustning här i Distriktet och att denna fredagskvälls middag kommer att gå till historiens som en av de godaste jag någonsin tillagat.

4 kommentarer:

Taina sa...

Ja tänk vad många gånger vi också har funderat över dessa paradoxer. Jonas tillbringar en hel del tid med Liisa i poolen på gymmet och regelverket där går till historien. Barnen får till exempel inte visats i bubbelpoolen/bastun för de kan ta skada av det, men däremot sägs det ingenting om hjärtsjuka eller lungsjuka människor eller personer med extremt högt blodtryck! Suck är ordet.

Peter sa...

Hos oss är det okej att ha simglasögon, men inte cyklop. Det är okej att ha flytväst, men inte andra sorters "flytetyg" (som armpuffar). Det är okej att kasta stora bollar hej vilt, ta med sig gigantiska vattenvapen (begreppet vattenpistoler beskriver inte vad jag menar...), men inte att ha på sig simfötter. Osv, osv.
Men on the bright side: Alla kommunala bad är gratis för invånarna (och rätt billigt för tillfälliga gäster). Och det är oerhört sympatiskt!

Malin sa...

Vid vid vår utomhuspool så får man minsann inte ha några flytverktyg utom gpdkänd livräddarväst. Varför? Jo för om barnen har armpuffar, simring eller liknande så kan de ju inbilla sig att de inte kan drunkna...
Inga leksaker dock. Jag förvånas över hur många föräldrar som INTE går i poolen med barnen utan sitter och tittar på (eller snackar med varandra). Förundras också över de 15 min varje timme som alla barn skall ur poolen, för då är det vuxensim (men är man under 5 kan man stanna i med förälder???)

Peter sa...

Jag har exakt samma erfarenhetet som du Malin, när det gäller vår utomhuspool här i grannskapet. jag har t o m sett föräldrar som ligger och sover medan deras femåringar - utan simförmåga - glatt hoppar omkring vattnet. Det känns ju helt häpnadsväckande och min teori är att det ena ger det andra; här är man - återigen paradoxalt - van vid att "myndigheterna" tar ansvar vid t ex kommunala bad. Följdaktligen lämnar man över allt ansvar som förälder.
Men jag har märkt en skillnad när det gäller vår inomhuspool. Där är alltid föräldarna med kidsen i vattnet, antagligen för att syftet med ett besök här är lite annorlunda en ett besök vid en utomhuspool en vacker sommardag...