torsdag 20 januari 2011

Visst har längden betydelse

Försäsongen för GAIS har inletts på ett ypperligt sätt. På torsdagskvällen blev det vinst, 1-0, i en träningsmatch mot svärfars Halmstads BK.

Trevligt.

Annars är det mycket Kina här i Distriktet just nu. Vid tre tillfällen på två dagar har jag lyckats se eller komma nära den kinesiske presidenten Hu Jintaos maffiga bilkortege, senast nu i morse.

Sådana där korteger är rätt vanliga i den amerikanska huvudstaden. Längden på dom avgör digniteten. Det är väl någon form av freudiansk mätning, antar jag. Presidentens är längst. Sedan kommer vice presidentens. Därefter de riktigt tunga statsbesöken, som Kina, Ryssland, Storbritannien. Och så minskar det i takt med inflytande och makt...

Presidentens motorcade (som det kallas här) består normalt av en massa fordon av allehanda slag. Först kommer runt 20 motorcyklar som ska se till att det är fritt fram längs vägen (dessutom står det förstås polisbilar parkerade i varenda gatuhörn för att förhindra oss vanliga dödliga att köra ut). Sedan kommer ett gäng vanliga polisbilar. Därefter en massa Secret Service-fordon. Sedan själva presidentlimousinen, en specialbyggs Cadillac som sägs ha kostat drygt två miljoner kronor. Kortegen avslutas sedan med fler Secret Service-bilar, fler polisbilar och avslutningsvis en ambulans. Åsså ett gäng motorcyklar igen.

Det tar väl ungefär en minut för hela paraden att passera.

För ett par år sedan mötte vi på morgnarna ofta dåvarande vice presidenten Dick Cheneys kortege när han var på väg in till Vita Huset. Hans bilparad var något mindre och man brydde sig inte om att stänga av gatorna helt när han for fram. Däremot var det stenhårda order på att köra åt sidan och stå helt stilla när kortegen passerade.

Nuvarande presidenten Joe Biden har antingen senare eller tidigare vanor, för honom ser vi aldrig längs vägarna när vi åker till skolan vid halv åtta-tiden på morgonen. Han kanske jobbar mycket hemifrån, han bor ju i vice presidentens eget lilla krypin vid Observatory Circle, inte så långt från oss.

"Jobbar hemma", som det brukar heta.

Längden på den svenska bilkortegen här i DC? vet inte. Men rätt kort skulle jag tro. Ett par motorcyklar och en Secret Service-bil?

2 kommentarer:

Anders sa...

Grattis, då...
HBK:s nye tränare var ändå nöjd med grabbarnas attityd. Klubben, som varit känd för sin lokala rekrytering, förstärker nu med två brassar - som hämtats från Spanien!
Örjans vall: "Home of the samba".

Peter sa...

Undrar hur många brasilianska fotbollsspelare som är ute och tjänstgör i utländska ligor? Måste vara tusentals... GAIS har precis gjort klart med Santos, han som spelade i ÖIS tidigare. Dessutom har laget minst en brasse till vad jag kommer ihåg just nu. Och ett antal har passerat de senaste åren.