tisdag 24 januari 2012

På örnjakt i Virginia

Det går inget vidare för sportlagen i Distriktet. I dag fick basketlaget (herrar) Wizards tränare sparken. Laget har förlorat 15 av 17 matcher i år, så det var väl inte en helt oväntad åtgärd av lagets ägare. Det är för övrigt samma man, Ted Leonsis, som äger hockeylaget Capitals - vars tränare fick sparken för ett par månader sedan. Den nya tränaren, Dale Hunter, har hittills inte gjort någon större succé. Laget ligger och balanserar på sista slutspelsplatsen för närvarande.

I kväll möter man Boston Bruins, som vann Stanley Cup förra året. Eftersom Caps saknar stjärnorna Backstroom (hjärnskakning, varit borta rätt länge nu), Mike Green (också skadad) samt Alex Ovetjkin (avstängd), så räknar väl ingen med att det ska bli vinst. Men just nu, i mitten av andra perionden, leder Caps faktiskt med 2-1.

Annars väckte Bostons målvakt Tim Thomas en hel del uppmärksamhet i går, sedan han vägrat besöka Obama i Vita Huset. Det är tradition att lagen som vinner de stora proffsligorna blir inbjudna till presidenten och alla går lojalt - oavsett vilken president som sitter, vilken politik som förs eller vilken åsikt den enskilde spelaren har.

Besöket är liksom rätt avpolitiserat.

Men Thomas vägrade följa med laget till Vita Huset. "Jag gillar inte den politik som förs av presidenten", lät han meddela. Av hans uttalande att döma är målvakten tea party-anhängare. Jag kan konstatera att han inte står i mål i kväll, vet inte om det är någon slags reaktion från Bostons klubbledning. Men kommentatorerna var rätt sura på Thomas när de berörde hans bojkott nyss.

Nog om sport och politik (även om presidentens stora tal "State of the Union" börjar snart).

Jag tog ledigt i förmiddags och åkte ner till Huntsman's Lake cirkus 40 kilometer söder om Georgetown, i Virginia. Örnjakt stod på agendan. I vanlig ordning var det kul att komma ut från stan. Virginia är oerhört vackert på sina ställen och jag valde medvetet bort de stora lederna och kryssade mig fram på mindre och medelstora vägar. Passerade orter som jag aldrig hört talas om och såg vacker landsbygd med hästar och kossor.

Väl framme vid sjön bröt solen fram genom dimmolnen och jag tog en promenad längs stranden med kikaren runt halsen. Pratade lite med lokalbefolkningen, som berättade att de hade haft 28 bald eagles här i lördags. Och ett 20-tal i söndags.

Denna dag fanns dock inte en örn i sikte. Åtminstone inte till en början. Däremot gott om sjöfågel, gäss, hägrar och måsar. Och fågelskådare. Jag sällade mig till gänget och stod och hängde på en liten udde med fin utsikt över sjön.

Plötsligt lyfte alla måsar som hade legat och vilat på vattnet och några sekunder senare dök den upp - en ståtlig äldre örn med det karaktäristiska vita huvudet och vit stjärt.

Den flög makligt runt en stund för att kolla läget, innan den satte sig i ett träd på andra sidan sjön. Sedan stack den ut på en flygtur igen och för första gången fick jag se den jaga - den dök och tog en fisk med klorna.

Rätt häftig syn, må jag säga.

Strax innan jag stack dök det upp ytterligare en örn. Så även om jag inte fick se 28 stycken, så kände jag mig helt klart nöjd med denna lilla fågelexkursion.

På vägen till bilen såg jag dessutom två red shouldered hawks. Mycket vacker rovfågel, det med.

3-3 i matchen nu. Obama har inte börjat tala ännu.


Ser ni örnen?

Inga kommentarer: