tisdag 10 januari 2012

Väntad seger för Romney

Nä, det blev inget snökaos. Lite kallt i morse, men sedan vräkte solen på och i eftermiddags var det som en vacker aprildag i södra Sverige.

Lillebror hade premiär på sin "vinterlek" - en slags organiserad aktivitet i en av våra parker här i Georgetown. Ett tjugotal kids samlades med fyra ledare i eftermiddags och gjorde diverse roligheter ute i skogen. Den sista kvarten hade mörkret fallit, vilket innebar att Lillebror fick tända sin nyinköpta pannlampa.

Hur kul som helst tyckte jag som gammal naturälskare. Lillebror och hans bästa kompis var betydligt mer skeptiska. Men det var "okej", sa de efteråt. Gott så.

Och efter ett besök hos Andreas i chokladbutiken på hemvägen var de hur glada som helst.

Kvällen ägnade jag åt primärvalet i New Hampshire. Väntad storseger för Mitt Romney. Ron Paul på andra plats, Jon Huntsman på tredje. Rick Santorum och Newt Gingrich kämpar om fjärde plats. Rick Perry sist. Överlägset. Fast han har inte kampanjat alls i NH.

Alla utom Perry höll konstigt nog segertal när valresultatet klarnat.

3 kommentarer:

Anders Hoff sa...

Intressant. Men hur går valet till? Måste man vara registrerad republiken? Eller får även demokrater rösta på republikanernas kandidater? Anders

Peter sa...

Hej Anders! Jo, det där är en synnerligen välmotiverad fråga. Primärval och cacaus (val- eller nomineringsmöten) sker inom respektive parti och såvitt jag vet så måste man vara registrerad demokrat respektive republikan för att kunna delta (även demokraterna har sin nomineringsprocess trots att ingen utmanat Obama). Tyvärr ser reglerna olika ut i olika delstater och om jag inte minns helt fel så har man som oberoende (independent) rätt att delta i ett partis nominering i vissa delstater. Allt är tämligen rörigt och svåröverskådligt. När det gäller själva presidentvalet den 6 november är dock reglerna gemensamma för alla delstater. Åtminstone i stort sett. Tror jag...

Peter sa...

Ser att jag lyckades skriva fel i förra kommentaren - caucus ska det vara.